top of page

Zrušení daně z nabytí nemovitosti anebo dostupnější bydlení

Uvažujete o tom, že si pořídíte vysněný dům nebo byt? Pak vás jistě potěší, že poslanecká sněmovna aktuálně řeší zrušení daně z nabytí nemovitosti. Tato novela má po omezeních, spojených s opatřeními proti šíření koronaviru, umožnit lidem pořídit si dostupnější bydlení. Co by zrušení daně z nabytí nemovitosti znamenalo pro vás?


Možnost ušetřit desítky tisíc za bydlení

Velká část poslanců se shodla na tom, že je daň z nabytí nemovitosti zbytečná a že dvakrát zatěžuje ty, kteří se rozhodli pořídit si nové bydlení. Poslanci se proto dohodli, že u nemovitostí koupených od prosince 2019 nemusí kupující zaplatit daň ve výši 4 % z celkové kupní ceny a navíc mu bude umožněné uplatnit odpočty úroků z úvěru na bydlení od základů daně. Daňové odpočty zůstanou zachované i u nových hypoték, ale pouze do roku 2021. Tento návrh nyní musí schválit ještě poslanecká sněmovna.


Výhodné pořízení bytu nebo domu na hypotéku

Pořízení bytu nebo domu na hypotéku je nyní výhodnější než kdy dříve nejen vhledem ke zrušení daně z nabytí nemovitosti, ale také díky zmírnění přísných doporučení pro posuzování hypoték ze strany České národní banky. Nově vám totiž na získání úvěru vystačí místo předchozích 20 % hodnoty nemovitosti pouhých 10 %.

Centrální banka také zvýšila poměr mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu ze 45 % na 50 %. Další změnou je skutečnost, že ČNB zrušila povinnost komerčních bank posuzovat nové hypotéky podle ukazatele DTI, jenž odráží počet ročních čistých příjmů domácnosti, které jsou nutné ke splacení všech dluhů nemovitosti.


Nižší úrokové sazby

Další skutečností, která hraje ve prospěch pořízení bytu nebo domu v letošním roce, je snížení úrokové sazby České národní banky, která se ve většině případů projevuje také v nižších úrokových sazbách hypoték. Ke snížení úrokových sazeb hypoték ostatně už nyní přistoupilo hned několik bank.


Využijte dobu, která přeje pořízení nového bydlení i vy. Neváhejte se mi ozvat a společně najdete bydlení vašich snů.

Comments


bottom of page